ΦΙΚΟΣ Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ (Ficus benjamina)

ΦΙΚΟΣ Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ (Ficus benjamina)

 

ΦΙΚΟΣ Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ (Ficus benjamina)

 

O μικρός – μεγάλος για το εσωτερικό του σπιτιού μας και το γραφείο!

 

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει σχεδόν ούτε ένα διαμέρισμα που να μην έχει «περάσει» από εκεί είτε ως δώρο είτε ως μόνιμος, ένας μπέντζαμιν.

 

Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου, που στολίζει τις βεράντες των σπιτιών μας αλλά και τα σαλόνια μας είναι ο φίκος ο βενιαμίν. Πρόκειται για μία ομάδα φυτών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τη συκιά.

Οι πιο δημοφιλείς είναι ο Φίκος ο Ελαστικοφόρος, ο Μπέντζαμιν (μονόχρωμος και ....πανασέ-δίχρωμος), ο Άμστελ, ο Ροδίτικος (που κατάγεται όμως από την Ινδία), ο Λυρόμορφος, ο Δελτοείδής, ο Έρπων και ο Αουστράλις (δηλαδή ο Νότιος).

 

Καταγωγή

Ο βενιαμίν λοιπόν των φίκων έχει καταγωγή από την μακρινή Μαλαισία. Εκεί στην πατρίδα του δεν συνηθίζεται να ζεί στο εσωτερικό των σπιτιών, αλλά στα τροπικά δάση όπου είναι και το φυσικό του περιβάλλον.

 

Πού και πού ρίχνει μερικά φύλλα

Είναι αειθαλές φυτό, με σκληρά δερματώδη φύλλα , με πράσινο βαθύ χρώμα. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι τα φύλλα του φίκου πέφτουν κι ανανεώνονται – από λίγα- καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οπότε μην αγχώνεστε αν τον δείτε να ρίχνει μερικά φύλλα.

 

Πως τον συντηρούμε

 

Κατά την μεταφύτευση

 

Όταν τον μεταφυτεύουμε θέλει χώμα με τύρφη και περλίτη που να στραγγίζει καλά. Μην ξεχάσετε να κάνετε τρύπες στον πάτο της γλάστρας και να βάλετε στον πάτο 2-3 εκ. ελαφρόπετρα.

 

Σε ποιο σημείο να τον βάλω

 

  1. Στο μπαλκόνι:  καλό θα είναι να μην τον βλέπει το ηλιακό φώς κατευθείαν γιατί του δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα. Σε περίπτωση που έχει ξεχαστεί σε μία τέτοια θέση, κορφολογούμε και του αλλάζουμε θέση.

Το χειμώνα μόλις εμφανιστούν τα πρώτα κρύα θέλει απάγγειο και προστασία από την παγωνιά.

  1.  Στο σπίτι ή το γραφείο : διαλέξτε μία θέση σταθερή και μην τον μετακινείτε. Προτιμήστε να δέχεται φιλτραρισμένο φώς πίσω από μία κουρτίνα και αποφύγετε να τον βάλετε κοντά σε ρεύματα αέρα. Προσέξτε τα air condition και τα καλοριφέρ.

 

Στις νότιες κυρίως περιοχές της χώρας μας , ο Φίκος Μπέντζαμιν χρησιμοποιείτε σε πάρκα , δενδροστοιχίες ακόμη και σε φυτοφράκτες!

 

 

 

Κάθε πότε ποτίζω

 

Ποτίζουμε τακτικά, αλλά να μη λασπώνει το νερό στη γλάστρα. Το πιατάκι δεν πρέπει να έχει νερό μετά το πότισμα.

Κολπάκι: Ποτίστε τον φίκο και τσεκάρετε το πιατάκι. Αν πετύχετε να στάζει μόνο 1-2 σταγόνες στο πιατάκι τότε βρήκατε το νερό που χρειάζεται το φυτό σας.

 

Δροσίστε τον φίκο σας

 

Θέλει σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα για αυτό καλό θα είναι να «ραντίζουμε» τα φύλλα ανά 7-10 μέρες με ένα ψεκαστήρι με νερό.

 

 

Κάθε πότε αλλάζω γλάστρα ?

 

Αλλάξτε γλάστρα όταν οι ρίζες του φυτού βγουν στην επιφάνεια. Αν όμως δεν μπορείτε να το βάλετε σε μεγαλύτερη γλάστρα λόγω χώρου τότε αν μπορείτε αφαιρέστε λίγο χώμα από την επιφάνεια, προσεχτικά για να μην τραυματίσετε τις ρίζες του, και προσθέστε λίγο φρέσκο χώμα.

 

Λίπανση

 

Κάντε του υγρή λίπανση κάθε 20 μέρες από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Αποφύγετε τον Άυγουστο με τις μεγάλες ζέστες. Επίσης δώστε του τακτικά και σίδηρο για να διατηρεί το πράσινο του χρώμα.

Προσοχή : Να τηρείτε κάτα γράμμα τις οδηγιές της συσκευασίας για τη χρήση των λιπασμάτων που επιλέγετε.

Κολπάκι : Πρίν κάνετε λίπανση ποτίστε καλά το φυτό σας για να μην διψάει.

 

 

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά!

 

Κάθε τόσο πρέπει να καθαρίζετε τα φύλλα του φίκου σας από την σκόνη.

Βάλτε χλιαρό νερό σε ένα πανάκι και αφαιρέστε τη σκόνη προσεχτικά, προσέχωντας να μην τραυματίσετε τα φύλλα του.

Έτσι θα διευκολύνετε την αναπνοή του φίκου σας και θα έχετε τα φύλλα του γυαλισμένα και καθαρά.

 

Προσοχή : Αν χρησιμοποιείτε τα ειδικά γυαλιστικά σπρέυ μην το παρακάνετε γιατί κλείνουν τους πόρους των φύλλων και μπορεί να κάνουν ζημιά στην υγεία του φυτού σας.

 

 

 

 

 

 

Κλάδεμα

 

Μπορείτε να τον κλαδέψετε την Άνοιξη λίγο πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη του για να τον κατευθείνετε στο στυλ που τον θέλετε να μεγαλώσει. Να θυμάστε αν του κόψετε την κορυφή, παίρνει εντολή για ανάπτυξη στο πλάι και θα γίνει πιο φουντωτός. Αν τον κλαδεύετε στο πλάι τότε ο φίκος σας θα καταλάβει ότι θέλετε να ψηλώσει και έτσι θα διοχετεύσει όλη του τη δύναμη για να πάρει ύψος.

 

 

Ασθένειες

 

Ο φίκος είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και δύσκολα προσβάλεται από ασθένειες. Αν όμως δείτε στο κάτω μέρος των φύλλων κάποια εξογκώματα που φεύγουν εύκολα αν τα τρίψετε με το νύχι ή δείτε κάποια κολλώδη ουσία τότε θα πρέπει να ψεκάσετε με ένα βιολογικό εντομοκτόνο. 

Γεμίστε τον ψεκαστήρα με χλιαρό νερό , βάλτε 1-2 κουταλιές πράσινο σαπούνι και 2-3 σταγόνες οινόπνευμα. Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε 1 φορά την εβδομάδα για 2-3 εβδομάδες. Προσπαθήστε να καλύψετε με το σκεύασμα το κάτω μέρος των φύλλων.

Αν το πρόβλημα επιμείνει συμβουλευτείτε τον γεωπόνο στο φυτωριο της περιοχής σας.

 

 

Ο φίκος είναι δημοφιλής για δύο πράγματα :

 

  1. Αν επιλέξετε τη σωστή θέση τότε ο φίκος είναι το πιο ευκολοσυντήρητο φυτό.
  2. Καθαρίζει την ατμόσφαιρα από «τοξικές» ουσίες. Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που έκανε η NASA κατά τη δεκαετία του 1980, μετρήθηκε ότι αρκετά τροπικά φυτά, έχουν την ικανότητα υψηλής απορρόφησης τέτοιων ουσιών , όπως η φορμαλδεϋδη, με αποτέλεσμα να «καθαρίζουν» την ατμόσφαιρα. Η φθορά που υφίστανται αυτά τα φυτά είναι ελάχιστη και για αυτό το λόγο , άμεσα, έγινε προώθηση και μαζική παραγωγή τους. ΄Ετσι, εκτός από ομορφιά και οξυγόνο, ο φίκος μπέντζαμιν «καθαρίζει» την «κακή» και επιβαρυμένη ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο σπίτι από καπνούς  ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα συσκευών και μας κάνουν να ζούμε πιο ευχάριστα!

 

Ένας φίκος στο γραφείο ή το σπίτι σίγουρα θα ανεβάσει τη διάθεση σας!