Μελίγκρα ή αλλιώς αφίδες

Μελίγκρα ή αλλιώς αφίδες

Συχνά ακούμε πολλούς να λένε ότι τα φυτά μου έχουν γεμίσει απο εκατοντάδες μικροσκοπικά “ζουζούνια”. Κατά 99% αυτά τα ζουζούνια είναι η μελίγκρα.Το έντομο που δεν αφήνει κανέναν κήπο και κανένα μπαλκόνι χωρίς επίσκεψη.

 

Τι προσβάλλει:Είναι μικροσκοπικά έντομα που προσβάλουν τόσο τα καλλωπιστικά όσο και τα λαχανικά και τα οπωροφόρα. Δηλαδή σχεδόν όλα τα φυτά.

Πότε εμφανίζεται:Εμφανίζονται σε εξωτερικό χώρο συνήθως από τον Μάρτιο- Οκτώβριο, ενώ σε θερμοκήπιο όλο το χρόνο.
Συμπτώματα: Η μελίγκρα προκαλεί δύο προβλήματα:

1ον: Προσβάλλει κυρίως τη νεαρή βλάστηση (φύλλα + βλαστοί + μπουμπούκια) και ρουφά το χυμό προκαλώντας συστροφή βλαστών και φύλλων αλλά και στίγματα την πάνω επιφάνεια τους. 2ον: Εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία σαν μέλι (απο αυτό πήρε και το όνομα της) πάνω στην οποία αναπτύσσεται ενας μύκητας η καπνιά.Για να πάρει τους χυμούς απο το βλαστό εισάγει χημικές ουσίες που καταστρέφουν το φυτικό υλικό και έτσι μπορεί να ξεράνει ή να εξασθενίσει όλο το φυτό ή μέρος του.

 

Πρόληψη- Οικολογική Καταπολέμηση

Το ψέκασμα με σαπουνόνερο δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της μελίγκρας.Δρα προληπτικά αλλά και κατσταλτικά, είναι 100% οικολογική μέθοδος και επιπλέον εκτός της μελίγκρας βοηθά στην καταπολέμηση και άλλων μικρόσωμων εντόμων.Τέλος τα φυτά μας θα γυαλίσουν και θα δείχνουν πιο όμορφα και πιο “ζωντανά”!

Για το διάλυμα με το σαπουνόνερο χρειαζόμαστε:

-Πράσινο σαπούνι

-Νερό

-Οινόπνευμα

 

Σαπουνόνερο:

 

Βήμα 1ο:Τρίβουμε το σαπούνι

Βήμα 2ο:Προσθέτουμε το τριμμένο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό, μέσα σε ένα ψεκαστηράκι

Βήμα 3ο:Προσθέτουμε 2-3 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα

Βήμα 4ο: Ανακινούμε καλά

Βήμα 4ο:Ψεκάζουμε καλά όλο το φυτό.Επαναλαμβάνουμε μετά απο 1 εβδομάδα

Προσοχή:Ψεκάζουμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα

Στην αγορά υπάρχουν αρκετά βιολογικά σκευάσματα.Οι χημικοί τρόποι καταπολέμησης πρέπει να είναι πάντα η τελευταία λύση και αφού αποτύχει κάθε τρόπος φυσικής-βιολογικής αντιμετώπισης.

Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να έχουμε καλά αποτελέσματα!

Δε ξεχνάμε ποτέ:Σεβόμαστε τη φύση-Προστατεύουμε το περιβάλλον

 

Info:

  • Καταπολεμήστε τα μυρμήγκια: αν ξαφνικά δείτε πολλά μυρμήγκια πάνω σε ένα φυτό τότε σίγουρα υπάρχουν αφίδες. Τα μυρμήγκια  και οι αφίδες είναι “αυτοκόλλητοι”.Είναι οι καλύτεροι φίλοι. Τα μυρμήγκια βοηθούν τις αφίδες με το να τις μεταφέρουν από φυτό σε φυτό, για να βρούν τροφή καθώς πολλές είναι άπτερες και αργές. Στη συνέχεια τα ,μυρμήγκια ανταμείβονται απο τη μελίγκρα με πλούσιο φαγητό που δεν είναι άλλο απο τα μελιττώδη εκρίμματά της!

  • Προσελκύστε στον κήπο πασχαλίτσες ή αγοράστε μερικές απο κάποιο φυτώριο.Καταστρέφουν πολλές μελίγκρες για λογαριασμό σας!

  • Αν βαριέστε να τρίβετε το σαπούνι, κυκλοφορεί και τριμμένο σαπούνι στην αγορά